Papillon - Salome (2015)

Papillon Artisan Perfumes, 2014 yılında kurulan bir İngiliz “niş” parfüm evi. Oldukça iddialı, birbirinden bağımsız ve cesur işlere imza atacağı vaadiyle kurulmuş bir marka. 2014 yılında marka 3 adet parfüm çıkarmış. Bunlar; Angelique, Anubis ve Tobacco Rose.
Marka kuruluşundaki cesur ve “ilham” alınmamış parfümleriyle niş dünyasına giriş yapmış. İngiltere’de geçirdiğim sürede Anubis ve Tobacco Rose’u denemiş biri olarak benzersiz ve cesur işler olduğunu kesinlikle söyleyebilirim.  Bugün ki kokumuz ise, markanın 2015 yılında çıkardığı bana göre en iyi kokusu olan “Salome”

Salome ismi nedir diye biraz araştırınca ismine yaraşır bir koku ile karşılacağımdan emindim. Bu ismin hikâyesi şuydu: “Prenses Salome Hz.Yahya'nın ölümünden sorumlu tutulan çok güzel bir kadındır. Bu ölüme, yedi kat tülünü çıkarmak suretiyle, Kralın huzurunda yaptığı ünlü dansı ile sebep olduğu rivayet edilmektedir.” Evet. Parfümümüz ismini bir danstan (striptiz de diyebiliriz) almaktadır. Bir erkeği öldürebilecek tarzda bir dans.

Kokumuza geçersek; Salome portakal çiçeği ve gül ile açılıyor. Bunların yanına acı portakal ile çok az karanfil çiçeğinin tatlımsı kokusu ekleniyor. Başlangıçta, büyülü ve ışıltılı bir alana girmişsiniz de başınızı döndürüyormuş gibi bir his yaratıyor. Açılış muhteşem ve oldukça yumuşak. Elinizle saten bir kumaşa dokunduğunuzu hayal edin. Gerçekten bu koku size bu hissi yaşatıyor. Kokudan hayvansallık beklerken o bana çiçeksi bir açılış sundu.

Daha sonra koku 10 dakika gibi bir sürenin ardından bir anda sizin o naif hislerinize güçlü bir pençe geçiriyor. Meşe yosununun o tozlu yapısı ve deri ile beraber sert bir hayvansallık kokuya ekleniyor. Tam bir maskülene dönüşmüş halde koku yayılımına devam ediyor. İnanılmaz derecede inandırıcı bir hayvansallık bu. Çünkü kurban bayramlarında o çadırlara girdiğinizde hissettiğiniz hayvanların kokusu çok net şekilde hissettiriyor kendini. BAM!!! Ne oldu demeden koku yaseminle birlikte hayvansallığı yansıtıyor. Teninize yaklaşınca çiçeksilik artarken uzaktan çok net şekilde o hayvansı kokuyu hissediyorsunuz. Kimyonun bu hayvansılığı artırıcı etkisinden bahsedemiyorum bile.

Salome bu hayvansılığı 3 şey ile sağlıyor. Castoreum denilen kunduz yağı, hyrax denilen kaya porsuğu(kırsıçanı) ve sigara dumanını andıran tütün. Oldukça kirli bir hissiyat yaratıyor. Sanki havasız bir odada elinde sigarası ve deri çizmeleri ve kürküyle oturan bir adam gibi. Terden terlemiş yapış yapış ama yine de seksi olabilen biri gibi koku..

Salome’un başarısı iğrenç kokan şeyleri öyle başarılı işleyip ortaya kirli, hayvansı ve seksi olabilecek bir koku yaratmış. İşte bu söz verdiği gibi cesur sanat.

Kesinlikle beğendim. Bu kadar kirli ama güzel bir koku pek bulunabilecek bir çalışma değil. Her koleksiyonda bir adet şişesi bulunması gereken gerçek bir güzellik.

Koku ilk 2-3 saat iyi bir yayılıma sahipken ardından tene yakınlaşıyor. Farklı ve etkili bir yapısı var. Tam bir maskülen ve kirli bir koku. Ancak kokudan tiksinemiyorsunuz. Kirli ve hayvansı kokuları seviyorsanız kesinlikle bu koku tam size göre. Ancak denemeden almamak ve kokunun bir genel beğeni kokusu olmadığını belirteyim.

Puanlamaya geçersem:
Koku güzelliği:9
Yayılım: 8
Kalıcılık:8


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Frederic Malle - Carnal Flower (2005)

İron Duke - Beaufort London (2017)

Yves Saint Laurent - M7 Oud Absolu