Parfums de Marly - Nisean

Parfums de Marly (PDM) markası kendi sitesinde yapmış olduğu marka hikayesinde Fransa'da Kral 15'inci Lui için parfüm üretmeye başladıklarını ve kralın atlara vermiş olduğu değerden esinlendiklerini belirten bir parfüm markası. Markanın ürünleri de 15'nci Lui'nin atlarından esinlenmiş atlardan oluşuyor. 

Nisean; ismi İran'ın Zagros Dağlarının ovalarında bulunan atlara verilen genel bir isim. Güçlü ve sağlam oluşları en dikkat çekici özellikleri. Hatta çeşitli kaynaklarda Nisean atlarının Pers İmparatorluğu'nda önemli rol oynadığı belirtilir. Pers ordusunun at üstünde savaşta üstün olduğu ve bu atların genellikle Zagros Dağlarının ovalarında bulunan atlardan oluştuğu belirtilmiş. Pers kralı Darius'un bu atlara bindiği çeşitli kaynaklarda yer almaktadır. Ayrıca 300 Spartalı filminde Xerxes isimli tanrı kralın bindiği at da nisean atıydı.

Zagros Dağları - İRAN
Kokumuza geçersek Nisean; odunsu, baharatlı ve hafif silhat(paçuli) temelinde ilerleyen maskülen bir erkek parfümü. Parfüm dünyasına bir yenilik getirmeyen benzerleri yapılmış ve yapılmaya devam edecek olan oryantal baharatlı - odunsu bir koku. Kokunun diğer benzeri kokulara üstünlüğü kullanılan malzeme kalitesi.

Nisean ilk sıktığınız an çiçeksi notalar ile açılıyor. Açılışta çiçeksi notalara tozlu safran notası ekleniyor. İlk sıkıldığı an safran ve beyaz çiçekler ve reçine birlikte çok net hissediliyor. Parfümdeki sert safran parfümün tatlılığını yok ediyor ve böylece sert ve keskin bir açılış yapıyor. Hatta çok kuru bir açılışı var. Hiç kremsilik yok. Tamamen kuru ve tozlu bir açılış. Sonrasında kokuya topraksı bir silhat notası ekleniyor. Silhat kullanımı açısından topraksı ve çok güzel bir formda. En beğendiğim an kokuya tozlu-topraksı silhatın eklendiği an oluyor. 

Yaptığım araştırmalarda niseanda kullanılan silhat formu "Akigalawood" formunda olduğu belirtilmiş. Nedir bu akigilawood dediğimde karşıma şu tanım çıktı: 

"Akigalawood, paçuli yağı ile fraksiyon haline getirilmiş ve Givaudan tarafından kullanılan bir parfüm notudur. Kokusu odunsu, baharatlı ve çiçekli olarak tanımlanır."

Akigalawood, İsviçreli baharat, kozmetik ve kozmetik hammaddeleri üreten Givaudan markası tarafından kozmetik ürünlerine tedarik ediliyor. 

Parfümün açılışını çok beğendim. Sonrasında orta notalara geçtiğimizde tütsülü(incense) bir koku hissettim. Açıklanan notalarda olmasa bile öd kokusunu andıran bir kokuyla beraber dumansı-tütsülü bir koku hissediliyor. Silhat temelli akigalawood hissedilmeye devam ediyor. Orta notaları dumansı notaları sevenler için güzel ve beğenilebilecek kadar kaliteli.

Dip notalarına geldiğimizde silhat etkisini bırakıyor. Geriye yumuşak ve tene yakın odunsu notalar ile kokumuz sonlanıyor. Kalıcılığı 12 saate yakın. Hissedilirlik ve yayılım ilk 2-3 saat  iyi sonra tene yaklaşıyor. Gündelik kullanımdan ziyade takım elbise ve iş yeri-akşam yemeği veya akşam buluşmalarında giyilebilir bir koku.

Kokuya verdiğim puan;

- Koku güzelliği: 8,5
- Yayılım: 8,5
- Kalıcılık: 8
- Fiyat/performans: 7

ORTALAMA: 8/10

Koku genel beğeniye uygun değil. Ancak odunsu tütsülü ve baharatlı kokuları sevenler için çok sevilebilecek bir koku. Ben en çok dumansı ve tozlu silhatlı kısmı çok sevdim. Fiyat olarak benzer çok fazla koku bulunuyor. Bu açıdan kokunun malzeme kalitesi ne kadar iyi olursa olsun fiyat/performans olarak rakiplerinin gerisinde kalıyor. Bu açıdan üst düzey malzeme kalitesi aranıyorsa bu fiyat verilebilir.

Saygılarımla.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Frederic Malle - Carnal Flower (2005)

İron Duke - Beaufort London (2017)

Yves Saint Laurent - M7 Oud Absolu